Aktiviteetit

Aktiviteetteja kesällä ja talvella
Pyhä-Luoston matkailualueella on kaksi ympärivuotista lomakeskusta. Pyhän ja Luoston laskettelukeskukset vetävät väkeä talvisin, ja kesällä Pyhä-Luoston kansallispuisto on suosittu retkeily- ja samoilukohde.

Suomen eteläisin suurtunturialue tarjoaa mielenpainuvia ja rauhoittavia luontokokemuksia jokaisena vuodenaikana. Lumettoman ajan erikoisuuksia ovat Aittakurun amfiteatterin musiikki- ja kulttuuritapahtumat.

Retkeilypoluille suoraan ovelta
Pyhä-Luoston kansallipuistossa on merkittyjä patikointireittejä yhteensä noin 102 kilometriä. Reitit soveltuvat erinomaisesti lyhyistä muutaman tunnin kävelyretkistä päivän mittaisiin patikointiretkiin.

Rinteet

Ladulle ja rinteisiin suoraan ovelta
Pyhä-Luoston latuverkostot ovat yhteydessä toisiinsa. Hoidettuja latuja on alueella yhteensä n. 170 km. Valaistuja latuja on molemmissa tuntureissa n. 15 km. Suurin osa hoidetuista laduista soveltuu sekä perinteisellä että luistelutyylillä etenemiseen.

Pyhän laskettelurinteistä löytyy haasteita ja harjoittelupaikkoja:

  • 8 hissiä, 14 rinnettä
  • Korkeusero 280 m, huippu 500 m
  • Pisin rinne 1800 m
  • Hissikapasiteetti 10 400 hiihtäjää tunnissa
  • Sama hissilippu käy myös Rukalla

Kesällä tuolihissi tunturin huipulle
Polar-rinteen ala-aseman tuntumassa sijaitsevassa Lastenmaassa perheen pienimmät voivat aloittaa lajiin tutustumisen turvallisesti ja helposti. Laskettelun lomassa lapsia viihdyttävät useat rinteeseen sijoitetut leikkivälineet. Lasten naruhissi on maksuton.

Lue lisää Pyhä-Luoston alueen monipuolisista aktiviteettipalveluista:

Aktiviteetit talvella

Mitä tehdä Pyhällä talvella? No tietysti hiihtää, lasketella, lumilautailla ja moottorikelkkailla! Pyhä-Luoston 150 kilometrin latuverkosto tarjoaa nautintoja ja haasteita kaiken ikäisille ja kuntoisille hiihtäjille. Pyhätunturin 15 lasketterinnettä ovat tavallisesti auki noin marraskuun puolivälistä sinne huhti-toukokuun taitteeseen asti. Rinteitä lumetetaan aktiivisesti aina sään salliessa.

Muita suosittuja aktiviteetteja ovat muun muassa porofarmivierailut, talvikalastus (pilkkiminen, jääkiipeily ja kasvavana lajina fatbiking! Fatbike on nimensä mukaisesti ”läskipyörä” eli paksuilla renkailla varustettu joka säähän sopiva polkupyörä. Talvisin Pyhällä on auki 10 kilometriä talvipyöräreittejä, Luostolla 10,5 kilometriä. Talvisin fatbikella saa liikkua myös merkittyjen pyöräreittien ulkopuolella! (Ei kuitenkaan hiihtoladulla.)

Tietysti talvella myös saunotaan paljon ja ompa alueella myös hyvät mahdollisuudet avantouintiin!

Kesällä

Entäs mitä tarjoaa Pyhätunturi kesällä? No vaikka mitä

Kuten talvellakin, myös kesäisin pyöräily ja fatbiking ovat nousseet turistien suosioon. Merkittyjä reittejä on yli 170 kilometriä (kesäisin saat pyöräillä vain merkityillä reiteillä). Voit tuoda mukanasi oman pyöräsi tai vuokrata tavallisen maastopyörän tai todellisen läskipyörän myös kätevästi Pyhältä!

Kesällä muita suosittuja aktiviteetteja ovat mm. frisbeegolf, lintubongaaminen ja tietysti patikointi ja melonta. Melontaan sopivat täydellisesti niin Pyhäjoki kuin Kitinenkin. Alueella on runsaasti vuokrauspalveluita, joista saat kajakin tai kanootin vuokrattu muutamaksi tunniksi tai useammaksi päiväksikin.

Syksyllä

Syksyisin Pyhä puhkeaa kauniiseen ruskaan! Voit lukea tarkemmin miksi Pyhätunturi on Suomen paras paikka ruskalle.

Tavallisesti Pyhän ruska on parhaimmillaan noin syyskuun lopussa 10. – 20. syyskuuta. Toki aika vaihtelee hieman vuosittain. Joskus lehdet ehtivät punertua jo aikaisemmin syysykuussa, toisinaan väriloiston huippu osuukin lokakuun alkuun. Useimmiten lokakuu on kuitenkin jo liian myöhäistä aikaa, sillä lehdet putoavat upeimman ruska-ajan jälkeen nopeasti.

Ruskabongaamisen lisäksi syksyllä on mahdollista harrastaa samoja asioita kuin kesälläkin! Kun lunta ei vielä ole, on aina loistava idea suunnata patikointiretkille, pyöräilemään tai vaikkapa melomaan.

Lisäksi alkusyksy on yleensä paras aika nähdä revontulia Suomessa. Syyspäiväntasauksen aikaan Maan asento on otollinen revontulien syntymiselle ja illat ja yöt ovat jo pimeitä.

Jos haluat haastaa itsesi, voi 47-kilometriä pitkä Pyhä-Luosto -vaellus olla juuri sinua varten!