Lasten kanssa Lappiin?

Suunnitteletko lomaa Lapissa lasten kanssa? Hienoa!

Lappi on lapsiperheille turvallinen ja toimiva lomakohde, jossa runsaslumisia talvia, tekemistä ja riemua riittää. Nämä lasten kanssa paljon matkustaneiden konkarireissaajien vinkit auttavat sinua tekemään perhelomastasi Lapissa onnistuneen.

1. Kiinnitä huomiota majoituksen sijaintiin

Lasten kanssa matkustaessa kiinnitä huomiota erityisesti majoituksen sijaintiin. Kaupan, ravintoloiden, aktiviteettien ja muiden palveluiden on hyvä olla kohtuullisen kävelymatkan päässä, erityisesti, jos käytössäsi ei ole lomakohteessa autoa. Näin saat ratkaistua mahdolliset nälkäkriisit äkkiä ja minimoitua siirtymisiin liittyvän säätämisen ja mielipahan.

2. Ota selvää majoituksen varustetasosta ja huonejaosta

Jääkaappi ja vedenkeittomahdollisuus ovat melko ehdottomia vaatimuksia varsinkin ihan pienten lasten kanssa matkustaessa. Mikro ja perusruokailuvälineet ovat iso plussa, samoin pyykinpesumahdollisuus.

Hotellihuoneeseen verrattuna lomahuoneisto voi olla lapsiperheelle näppärämpi vaihtoehto, sillä sen varustetaso on tyypillisesti hotellia parempi, ja tilaakin saa usein samalla rahalla enemmän. Lomakodin etuna on sekin, että jos huoneita on useampia, lasten ei tarvitse nukkua samassa makuuhuoneessa vanhempien kanssa, jolloin kaikki saavat paremmat yöunet!

Vinkki: Kannattaa kysyä, löytyykö majapaikasta pinnasänkyä ja syöttötuolia perheen pienimmille. Jos näitä ei ole tarjolla, etkä itse omista matkasänkyä ja -syöttötuolia, niitä löytyy runsain mitoin käytettynä nettikirpputoreilta. Jos et halua ostaa omia, kysy ystäviltäsi, olisiko heillä lainata vauvan matkavarusteita.

3. Tutustu aktiviteetteihin ja varaa suosituimmat etukäteen

Lappi on laskettelun ja hiihtämisen ohella pullollaan muutakin lapsiperheille sopivaa tekemistä, kuten huskysafareita, poroajeluita, poniratsastusta ja lähikätköilyä. Pyhätunturin runsaasta palvelu- ja ohjelmatarjonnasta löydät tietoa täältä. Suosittelemme varaamaan suosituimmat ohjelmanumerot etukäteen, erityisesti kuumimpaan sesonkiaikaan.

Vinkki: Varaudu henkisesti siihen, että lomapäiviin mahtuu pukemisineen, syömisineen ja päiväunineen tohinaa ja aikatauluttamista ilman sen kummempaa tekemistään. Lomaa ei kannata pakata liian täyteen ohjelmaa, eikä tehdä aikatauluista kovin kireitä (lue: epärealistisia). Varaa aikaa myös mukavalle joutilaisuudelle perheen kesken!

4. Lapsen pukeminen kylmällä säällä

Pienenkin lapsen kanssa voi huoletta ulkoilla pakkassäässä, kunhan muksu on puettu oikein. Kylmällä säällä kerrospukeutuminen on kaiken a ja o. Nyrkkisääntö on se, että kerroksia lisätään aina kymmenen pakkasasteen välein.

Näillä ohjeilla osaat varata lapselle oikeanlaiset vaatteet mukaan matkalle:

  • 0 ⁰C: Nollakelin tuntumassa pue lapselle kevyt aluskerros (esim. t-paita ja legginsit tai muut kevyet sisähousut), lämmin välikerros esim. villaa tai fleeceä ja päällimmäiseksi toppahaalari tai -asu. Valitse kengiksi vettähylkivät, lämminvuoriset ja varrelliset talvikengät. Asusteiksi riittävät sukat, pipo, toppahanskat ja villakauluri.
  • -10 ⁰C: Pakkasen kiristyessä lähelle kymmentä miinusastetta korvaa kevyt aluskerros ohuella, merinovillaisella aluskerrastolla. Merinovilla on erinomainen valinta, sillä se ei kutita eikä ärsytä ihoa. Lisää lapsen pipon alle kypärämyssy ja toppahanskojen alle ohuet villalapaset. Muista myös villasukat alussukkien päälle!
  • -20 ⁰C: Pue merinovillaisen aluskerraston päälle kevyt välikerros, sen jälkeen vielä lämmin välikerros villaa tai fleeceä ja päällimmäiseksi toppahaalari tai -asu.

Kasvojen iho suojataan vaatteella, ei voiteella, sillä voide voi jäätyä iholle. Kasvoja ei kannata pestä juuri ennen ulkoilua, jolloin ihon luontainen rasvakerros suojaa sitä pakkasella. Siirry heti sisätiloihin, jos iholla näkyy paleltuman merkkejä: paleltunut iho on ensin punoittava, myöhemmin valkoinen ja tunnoton. Aurinkoisella säällä muista myös aurinkosuoja! Levitä aurinkovoide iholle tuntia ennen ulkoilua, jotta se ei pääse jäätymään.

Huom! Pikkuvauvan kanssa pakkasrajana voi pitää kymmentä pakkasastetta, jolloin vauvan on hyvä pysytellä sisätiloissa. Taaperoikäisillä pakkasraja on -15 ⁰C. Jos vanhempia on reissussa mukana kaksi, toinen vanhempi on vuoroin lapsen kanssa sisällä, ja toinen voi mennä sillä aikaa ulkoilemaan.

Vinkki: Toppahaalarin tai -asun valinnassa kiinnitä huomiota erityisesti päällikankaan vesipilariarvoon, joka kuvaa sen vedenpitävyyttä. Kannattaa valita asu, jonka vesipilariarvo on vähintään 8000 mm, mielellään 10 000 mm. Vesipilariarvo 10 000 mm tarkoittaa, että lapsen peppu säilyy kuivana, vaikka hän istuisi lätäkköön.

5. Joustava asenne tarttuu myös lapsiin

Monia pienten lasten vanhempia mietityttää, uskaltaako matkalle ylipäänsä lähteä. Mitä jos päivärytmi menee sekaisin? Entä jos naperot eivät suostu syömään uudenlaisia ruokia? Tai saavat itkupotkuraivarit hiihtohissin jonossa? Ja mukaan pakattavan tavaran määräkin on infernaalinen!

Meidän neuvomme on: ota iisisti! Jos suhtaudut matkustamiseen rennosti, niin tekevät lapsetkin. Kun osoitat käytökselläsi, että syöminen ja nukkuminen on mahdollista muuallakin kuin tutuissa olosuhteissa, lapset tyypillisesti kopioivat joustavan asenteesi hyvin äkkiä. Varaa riittävästi aikaa siirtymisiin ja ruokailuihin. Ja jos ihmiset töllistelevät, kun lapsi saa tahtokohtauksen keskellä rinneravintolaa, niin töllistelkööt. Valtaosa ihmisistä ymmärtää kyllä, ettei lapsi kiukustu kiusallaan, eivätkä känkkäränkän vierailut johdu epäonnistuneesta kasvatuksesta.

Kyllä, tavaraa tulee väistämättä mukaan tolkuton röykkiö, mutta selviät siitä kyllä. Mielenrauhan edistämiseksi suosittelemme tekemään mukaan otettavista vaatteista ja varusteista listan, ja pakkaamaan sitten sen mukaisesti.

Jos lapsesi on nirsompaa sorttia, ota mukaan muutama purkki tuttua ruokaa. Pienistä ja isommistakin vahingoista selviää kosteuspyyhkeillä ja sappisaippualla. Käsidesi ja lasten särkylääke kannattaa laittaa pakkauslistalle. Suomessa matkaillessa voit myös luottaa siihen, että kaikkea löytyy paikallisista lähikaupoista ja apteekeista.

Vinkki: Lapsi ei tarvitse mukaan koko leluarsenaaliaan, koska puuhaa on muutenkin niin paljon. Muutama suosikkikirja ja -lelu riittää hyvin. Tabletti ja erilaiset puuhakirjat ovat näppäriä erityisesti lentokoneessa, junassa ja autossa.

Hyviä vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen löytyy myös esimerkiksi Matkakuume– ja Kulkutautiset-blogeista.

 

***

 

P.s. Monipuolisesti varusteltu Pyhäkoti sijaitsee aivan Pyhän keskustassa, palveluiden äärellä. Lomakotimme ovat kattavasti varusteltuja kaksikerroksisia kolmioita, joihin mahtuu lomailemaan jopa viisihenkinen perhe. Tutustu lomakoteihimme ja varaa omasi! Jos sinulla on kysyttävää vaikkapa Pyhäkodin varustelusta tai Pyhän palveluista, ota rohkeasti yhteyttä, niin etsimme vastaukset kysymyksiisi.